Τεχνολογική Υποδομή

Εισαγωγή

Το Ρ.Α. College είναι ένας πολύ προηγμένος οργανισμός σε όλους τους τομείς, αλλά κυρίως στον τομέα της καινοτομίας μέσα στο χώρο της Πληροφορικής.  Πιστεύουμε ότι η Πληροφορική πρέπει να εξυπηρετεί τους χρήστες του όσο το δυνατόν καλύτερα και να αναλάβει το ρόλο του καταλύτη όπως επίσης και την προώθηση της καινοτομίας.  Το 2006, σχεδόν ένα χρόνο πριν από τη μετακόμιση του Ρ.Α. College στις νέες του εγκαταστάσεις, το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής πήρε τη στρατηγική απόφαση να υιοθετήσει virtualization (εικονικοποίηση) για χρήση στο νέο κέντρο δεδομένων.  Αυτή η απόφαση παρείχε στο Ρ.Α. College μια πλατφόρμα απλοποίησης της λειτουργίας του κέντρου δεδομένων, αύξηση της παραγωγικότητας, εκτελώντας πολλαπλές εργασίες σε λιγότερους διακομιστές, εξοικονομώντας έτσι σημαντική ενέργεια και μειώνοντας παράλληλα τις μελλοντικές ανάγκες για φυσικούς διακομιστές.

Επίσης, αυτή η απόφαση, έδρασε ως καταλύτης για το σχεδιασμό, την αρχιτεκτονική και, τελικά, το 2007, την ανάπτυξη ενός Virtual Desktop Infrastructure (VDI) παραγωγικό περιβάλλον για τις ανάγκες υπολογιστών όλων  των φοιτητών, διδακτικού, διοικητικού και διαχειριστικού προσωπικού.  Το στόχαστρο αυτής της στρατηγικής απόφασης σήμαινε ότι το P.A. College θα ήταν και παραμένει το πρώτο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο που χρησιμοποιεί και βασίζεται αποκλειστικά (100%) στην εικονικοποίηση (virtualization) υπολογιστών.

Εγκαταστάσεις τηλεδιάσκεψης

Η ειδική σουίτα τηλεδιάσκεψης του Ρ.Α. College επιτρέπει στους χρήστες να δουν και να ακούσουν ο ένας τον άλλο, ή να φιλοξενήσουν διαδραστικά συνέδρια κατάρτισης σε πραγματικό χρόνο μέσω μιας ειδικής, υψηλού εύρους ζώνης σύνδεση στο διαδίκτυο.  Το σύστημα που χρησιμοποιείται από το Κολλέγιο είναι σχεδιασμένο για να συνδέεται με παρόμοια ειδικά συστήματα τηλεδιάσκεψης.  Το σύστημα προσφέρει επίσης γεφύρωση σε διάφορες τοποθεσίες και πολλαπλά σημεία επικοινωνίας.

Σύνδεση από αυτές τις σουίτες σε συστήματα υπολογιστών είναι επίσης εφικτή μέσω του ειδικού μας διακομιστή τηλεδιάσκεψης.

Σύνδεση  στο Διαδίκτυο

Το Ρ.Α. College είναι το επίσημο «Σημείο Παρουσίας» κόμβου του Κυπριακού Ερευνητικού και Ακαδημαϊκού Δικτύου (ΚΕΑΔ), για τις περιοχές Λάρνακας και Αμμοχώστου.   Το ΚΕΑΔ παρέχει τη σχετική υποδομή δικτύου για την Κυπριακή Ερευνητική και Ακαδημαϊκή κοινότητα, συνδέοντας όλα τα σχετικά εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα. Η υποδομή του ΚΕΑΔ είναι συνδεδεμένη με το Ευρωπαϊκό δίκτυο GEANT2 που αποτελεί μέρος της παγκόσμιας κοινότητας ερευνητικών και εκπαιδευτικών δικτύων.

Μέσω της ειδικής, υψηλής ταχύτητας σύνδεσης στο δίκτυο του ΚΕΑΔ, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε απρόσκοπτη σύνδεση στο διαδίκτυο σε όλους τους καθηγητές και τους φοιτητές μας.

Τελικές Παρατηρήσεις

Το 2006 το Ρ.Α. College πρωτοξεκίνησε το ταξίδι της εικονικοποίησης (virtualization) στο χώρο του διακομιστή και των υπολογιστών, όταν αυτό ήταν ακόμα σε πολύ αρχικά στάδια στην Κύπρο και ειδικότερα στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, το Ρ.Α. College είναι ένας πολύ προηγμένος οργανισμός ειδιικότερα στο χώρο της Πληροφορικής.   Είμαστε ο πρώτος οργανισμός καθώς επίσης και το πρώτο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που επωφελήθηκε από την εικονικοποίηση (virtualization) και υιοθέτησε επίσης μια εικονική υποδομή υπολογιστών για το ολοκληρωτικό παραγωγικό περιβάλλον μας.

Αυτό βοήθησε το Ρ.Α. College να λάβει μια προσέγγιση χρήσης με πραγματικό επίκεντρο τον χρήστη με την απλούστευση όλων των σχετικών παραμέτρων, παρέχοντας παράλληλα την ίδια εμπειρία, ανεξάρτητα από το τελικό σημείο χρήσης: Ένα πραγματικά πρωτοποριακό επίτευγμα.

Η υποδομή μας συνεχώς αναβαθμίζεται και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των προσπαθειών μας.  Είμαστε, επίσης, ίσως ένας από τους λίγους οργανισμούς που μπορεί και θα συνεχίσει να επενδύει στην τεχνολογία της Πληροφορικής, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των φοιτητών μας.